Ylämäkijuoksu

Juoksutekniikasta puhutaan paljon. Liian harvoin siinä keskustelussa on ylämäkijuoksu mukana.

Oletko koskaan kuullut sanontaa: ’’Suomi on jyrkkien mäkien maa’’? Hyvä, koska sellaista sanontaa ei ole. Se ei silti tarkoita, ettei juoksulenkeillä tulisi mäkisiä osuuksia eteen.

Juoksutekniikasta puhutaan nykypäivänä paljon. Usein tekniikan kehittäminen keskittyy enemmän

tasaiselle alustalle, eikä mäkiosuuksiin kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Ylämäissä väärä tekniikka väsyttää lihaksia kuitenkin enemmän ja onkin tärkeää muistaa, että juoksun pitää jatkua ylämäen jälkeen ja väsyneillä jaloilla nopeuden lisääminen on haastavaa.

Yleisin virhe ylämäkijuoksussa on harppova askel. Ylämäen alkaessa tasaisen osuuden jälkeen askeleen

pituus ei juurikaan muutu ja ylämäessä juoksu näyttääkin enemmän loikkimiselta. Liian pitkä askel kuluttaa energiaa ja lihasten maitohappopitoisuus kasvaa, vaikka juoksu mäessä saattaakin tuntua vauhdikkaalta. Myös ylävartalo nojaa taaksepäin, jolloin lihakset tekevät ylimääräistä työtä ja mäet tuntuvat aina raskaalta.

Ylämäkijuoksussa tekniikka muuttuu tasaiseen verrattuna. Juoksuasennon tulee olla enemmän etukenossa, askelpituus lyhenee, askelluksen painopiste enemmän päkiöille, polvet nousevat korkeammalle sekä kädet rytmittävät vahvasti askelluksen mukana. Myös ylämäissä niin kuin tasaisellakin, askelluksen tulee osua kehon alle, jotta tuotettu energia suuntautuu eteenpäin.

Ennen mäkeä on hyvä ottaa kevyt spurtti ja tekniikan avulla pyrkiä pitämään vauhti ylämäen yli. Askelluksen tulisi pysyä lyhyenä, nopeana ja voimakkaana.

Ylämäkijuoksuharjoitteiden tulisi olla säännöllisesti mukana juoksulenkeillä. Mäki voi olla aluksi olla

loivemmasta päästä, mutta juoksuvetojen tulisi olla 30–60 sekunnin pituisia. Vedon jälkeen alamäet voi hyödyntää kevyemmin sykkeiden laskemiseen ennen seuraavaa vetoa.

Vaikka saliharjoittelu on tärkeää juoksijoille, mäkijuoksu on paras juoksuvoiman kehittäjä.

Ylämäkijuoksun hyödyt:

Juoksutekniikka kehittyy

Juoksunopeus kasvaa

Hapenottokyky paranee

Juoksukestävyys paranee

Haluatko lähteä kehittämään omaa juoksutekniikkaasi?

Vai kaipaatko apua jonkin juoksua haittaavan vaivan hoitoon ja kuntouttukseen?

Voit varata halutessasi ajan suoraan HE FYSIO Run -palveluihin alla olevan ajanvarauspainikkeen kautta.

Jos et vielä ole varma, millainen hoitoaika sinulle parhaiten sopii, varaa ensin aika maksuttomaan etäkonsultaatioon. Käydään yhdessä läpi tämän hetkinen tilanteesi, taustasi sekä tavoitteesi. Konsultaation päätteeksi saat suosituksen siitä miten sinun kannattaa lähteä liikkeelle.

VARAA MAKSUTON ETÄKONSULTAATIO

VARAA MAKSUTON ETÄKONSULTAATIO

Etäkonsultaation aikana käymme läpi tämän hetkisen tilanteesi, taustasi sekä tavoitteesi.

Konsultaation päätteeksi saat suosituksen hoitojakson tai valmennuksen (fysiikkavalmennus/personal training) aloituksesta. Samalla voimme varata sinulle jo ensimmäisen ajan.


Ajankohtaista

Asiakastarina - Asianajotoimisto White & Case

Asianajotoimisto White & Caselle on aina ollut tärkeää pitää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista. Ymmärrämme, että vaativat työtehtävät voivat aiheuttaa stressiä ja jännitystä, ja haluamme tarjota heille parasta mahdollista tukea. Siksi päätimme lähteä etsimään hierontapalveluita, jotka voisivat auttaa työntekijöitämme rentoutumaan ja jaksamaan paremmin.

Ylämäkijuoksu

Juoksutekniikasta puhutaan paljon. Liian harvoin siinä keskustelussa on ylämäkijuoksu mukana. Tässä artikkelissa käydään tiivisti läpi ylämäkijuoksun tekniikan perusasiat.

Selkäviikko - Joka kolmas suomalainen kärsii selkävaivoista kuukausittain!

HE FYSION ensimmäistä selkäviikkoa vietetään 18.-25.9.


Joka kolmas suomalainen työikäinen kärsii selkävaivoista kuukausittain. Selkävaivat koskettavat siis käytännössä säännöllisesti jopa noin 900 000 suomalaista. HE FYSION asiakasrekisterissä on vähän yli 15 000 ihmistä, joten lyhyellä matematiikalla laskettuna selkävaivat koskettavat jopa 5 000 meidän asiakasta.


Tässä on aika monta hyvää syytä selkäviikon toteuttamiselle! Tutustu viikon sisältöön ja hyödynnä loistavat tarjoukset!

Avainsanat

Juoksu, juoksijat, vammat, juoksutekniikka, ylikuormitus, kehon kuormitus, perustekniikka, juoksuvauhti, rasitusvammat, askeltiheys, alustassa vietetty aika, pystysuuntainen askellus, juoksuasento, rasitusvammojen ehkäisy, maraton, puolimaraton.