Mielen ja kehon yhteispeli -

Miten hotellisiivoojat laihtuivat kuin itsestään ja kuinka rankka liikunta ei välttämättä tuokaan mukanaan haluamiasi tuloksia?

Tässä artikkelissa käsittelen painonhallintaa ja liikunnan merkitystä painonpudotuksessa—aiheita, jotka herättävät usein kiivasta keskustelua ja mielipiteiden jakautumista.


Liian usein lähestymme näitä teemoja ankaran itsekurin ja suorituskeskeisyyden kautta. Tämä asenne ei ainoastaan lisää stressiämme, vaan myös heikentää kykyämme nauttia elämästä ja liikunnasta. Tavoitteenamme ei tulisi olla pelkästään painon pudottaminen, vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen edistäminen.


Tässä yhteydessä haluan nostaa esille erityisesti mielen ja kehon välisen yhteyden. Meidän on tärkeä tunnistaa ja ymmärtää miten fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat yhtä lailla osa painonhallintaa kuin itse liikunta. Tässäkin artikkelissa myöhemmin esille nostettava tutkimus hotellisiivoojista osoittaa hienosti, että kun he uskoivat tekevänsä terveyttä edistävää fyysistä työtä, heidän painonsa alkoi pudota lähes itsestään.


Lisäksi Herman Pontzerin tutkimukset kehomme aineenvaihdunnasta haastavat perinteisiä käsityksiä liikunnan vaikutuksesta painonpudotukseen. Pontzerin mukaan liikunta ei välttämättä olekaan tehokkain keino painonhallintaan, vaan sen hyödyt liittyvät enemmän yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Tästäkin myöhemmin lisää.


On siis aika tarkastella uudelleen sitä, miten suhtaudumme painonpudotukseen ja liikuntaan. Ehdotan, että siirrymme pois pelkästä suorittamisesta kohti armollisempaa ja tasapainoisempaa lähestymistapaa, joka kunnioittaa sekä kehoamme että mieltämme. Tämän myötä voimme löytää kestävämmän polun terveellisiin elämäntapoihin, jotka tukevat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme.

Miten hotellissiivoojien paino lähti putoamaan ja terveys paranemaan kuin itsestään - Mielen vaikutus fyysiseen terveyteen

Ellen Langerin Harvardin yliopistossa suorittama tutkimus keskittyi selvittämään, miten asenteet ja tiedon saanti työn fyysisestä luonteesta voivat vaikuttaa terveydellisiin tuloksiin. Kohderyhmäksi valikoitui hotellisiivoojat.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten siivoojien kokemus omasta työstään fyysisenä aktiivisuutena vaikuttaisi heidän terveyteensä.

Tutkimukseen osallistui kaksi ryhmää: ensimmäiselle ryhmälle kerrottiin, että heidän päivittäiset työtehtävänsä, kuten imurointi ja vuoteiden petaaminen, vastaavat terveysviranomaisten suosituksia fyysisestä aktiivisuudesta ja kuluttavat merkittäviä määriä kaloreita. Toinen ryhmä jatkoi työskentelyä ilman näitä tietoja.

Jo muutaman viikon kuluttua havaittiin, että ensimmäinen ryhmä koki merkittäviä terveydellisiä parannuksia. Heidän painonsa ja esimerkiksi verenpaineet olivat pudonneet merkittävästi.

Mielenkiintoista oli, että molempien ryhmien fyysinen aktiivisuustaso pysyi samana tutkimuksen aikana. Yhtenä tutkimuksen johtopäätöksenä Ellen Langerin ryhmä nosti esille, että tietoisuus ja myönteinen suhtautuminen omaan fyysiseen työhön voivat itsessään vaikuttaa merkittävästi kehon fyysisiin reaktioihin ja terveyteen.


Herman Pontzerin teoriat: Uusi näkemys energiankulutuksesta ja lepoaineenvaihdunnasta

Herman Pontzerin kirja "Burn" haastaa vahvasti perinteiset käsitykset liikunnan ja kalorinkulutuksen suhteesta.

Pontzerin mukaan ihmisen päivittäinen energiankulutus on yllättävän vakaa, riippumatta liikunnan määrästä. Hänen tutkimuksensa osoittavat, että keho sopeuttaa muita toimintojaan, kuten immuunijärjestelmän ja hormonitoiminnan aktiivisuutta, vastaamaan lisääntyneeseen fyysiseen rasitukseen, pitäen kokonaisenergiankulutuksen suhteellisen muuttumattomana.

Tämä tieto on erittäin tärkeä painonhallinnan näkökulmasta. Se viittaa siihen, että pelkkä lisääntyneen liikunnan määrä ei välttämättä johda painonpudotukseen, jos muut kehon toiminnot sopeutuvat kuluttamaan vähemmän energiaa.

Pontzerin tutkimusten johtopäätökset korostavat tasapainoisen ruokavalion ja säännöllisen, muttei liiallisen, liikunnan merkitystä terveellisen painon ylläpidossa.

Mitä tämä merkitsee sinulle?

Yhdistämällä hotellisiivoojien tutkimuksen ja Pontzerin teoriat voimme todeta, että painonhallinnassa ja terveyden edistämisessä olisi keskityttävä sekä mielen että kehon yhteispeliin. Tietoisuus siitä, miten arkiaktiivisuutemme edistää terveyttämme, sekä ymmärrys siitä, miten kehomme todella käyttää energiaa, antavat meille loistavan lähtökohdan oman terveemmän minämme aktivoimiselle.

Terveellinen painonhallinta ei ole pelkästään kalorien laskemista tai uuvuttavaa liikuntaa, vaan se on kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ylläpitämistä, jossa mielen asenteilla ja kehon biologisilla prosesseilla on keskeinen rooli.

Tämä lähestymistapa auttaa meitä löytämään tasapainon ja nautinnon liikunnasta, vähentäen stressiä ja edistäen pitkäaikaista terveyttä.


Aloitetaanko matka kohti terveempää itseäsi?

Seuraava Läpimurto - Aktivoi terveempi minäsi valmennus käynnistyy 15.7.2024. Mukaan mahtuu jälleen vain 10 osallistujaa!


Tässä muutamia valmennuksen mukanaan tuomia hyötyjä:

Parantunut stressinhallinta: Opit keinoja ja tekniikoita stressin tehokkaaseen hallintaan.

Parempi unenlaatu: Valmennus auttaa kehittämään rutiineja ja tottumuksia, jotka parantavat unen laatua.

Henkilökohtainen valmennus: Saat yksilöllistä tukea ja ohjausta kokeneelta psyykkiseltä valmentajalta.

Tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen: Opit asettamaan realistisia ja saavutettavia tavoitteita käyttäen GROW-mallia.

Aktiivisempi ja terveellisempi elämäntapa: Valmennus sisältää myös liikunta- ja ravintosuosituksia, jotka edistävät fyysistä terveyttä.

Henkilökohtainen kehitys: Kehität itsetuntemusta ja -ymmärrystä, mikä auttaa tunnistamaan ja muuttamaan elämäntapojasi.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi: Ohjelma käsittelee hyvinvointia laaja-alaisesti, tukien sekä mielen että kehon terveyttä.

Motivaation ja sitoutumisen lisääntyminen: Säännöllinen palaute ja tavoitteiden seuranta pitävät sinut motivoituneena.

Itsenäiset taidot hyvinvoinnin ylläpitämiseen: Valmennuksen päätyttyä osaat itsenäisesti ylläpitää ja kehittää hyvinvointiasi.

Tieteellisesti perustellut menetelmät: Käytät Firstbeat Life -mittauksia, jotka tarjoavat tarkkaa tietoa kehosi toiminnoista ja palautumisesta.

Aktivoi terveempi itsesi jo tänään!

Seuraava LÄPIMURTO - Aktivoi terveempi minäsi valmennus käynnistyy 5.8.2024. Vain 10 paikkaa tarjolla!

499€

(norm. 634€)

SÄÄSTÄ 135€

VALMENNUS SISÄLTÄÄ

90 päivän haaste, jonka aikana sinut haastetaan tekemään pieniä päivittäisiä, omaa hyvinvointia tukevia toimia

Firstbeat Life -rajattomat mittaukset ja mittalaite omaksi

Katso lisätiedot Firstbeat Life -palvelusta usein kysyttyjen kysymysten joukosta

3kpl 45min. etävalmennuksia psyykkisen valmentajan kanssa

Läpimurto -eKirja sisältää paljon hyödyllistä sisältöä tapojen luomisesta, unesta ja stressin hallinnasta, liikkumisesta sekä ravinnosta

Läpimurto -työkirja sisältää harjoituksia ja tehtäviä koko ohjelman ajaksi

Maksutavat

HE FYSION palveluiden maksutapoina ovat kaikki yleisimmät

pankki-/luottokorttit, Klarnan joustavat maksutavat eri maksuajoilla sekä hyvinvointieduista, Epassi, Smartum ja Edenred.

Jos haluat maksaa hyvinvointiedulla, ota yhteys info@hefysio.fi tai 040 170 1975 (Tuomas)

Ajankohtaista

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka hyvin todella tunnet oman kehosi ja sen tarpeet?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka hyvin todella tunnet oman kehosi ja sen tarpeet?


Kehomme lähettää jatkuvasti signaaleja, jotka kertovat hyvinvoinnistamme, mutta niiden tulkitseminen voi olla haastavaa. Elämme kiireisessä maailmassa, jossa stressi ja väsymys ovat arkipäivää, mutta harvoin pysähdymme todella ymmärtämään niiden syitä tai seurauksia.

Vinkit: Näin parannat kuntoasi ja hyvinvointiasi ikääntymisestä huolimatta

Kun heräät aamulla, oletko paremmassa kunnossa kuin edellisenä aamuna vai onko sekä kehosi että mielesi pienen napautuksen heikommassa tilassa kuin päivää aiemmin?


Tämä kysymys on tärkeä, sillä se heijastaa päivittäisten valintojemme vaikutusta hyvinvointiimme ja terveyteemme. Ikääntyminen tuo mukanaan luonnollisesti haasteita, mutta se ei tarkoita, että emme voisi kehittää itseämme joka päivä.

Heinäkuussa hierontaan lomahinnoin!

Kesä on täydellistä aikaa huolehtia hyvinvoinnista ja aktiviteetista, ja nyt onkin erinomainen mahdollisuus hyödyntää hierontapalveluitamme loma-aikaan sopivaan hintaan.


Koko heinäkuun ajan tarjoamme hierontaa huomattavasti normaalia edullisemmin, jotta voit pitää itsesi aktiivisena ja rentoutuneena läpi kesän.

HE FYSIO on vuodesta 2010 toiminut, luotettava kuntoutus-, hieronta- ja fysiikkavalmennuspalveluiden tarjoaja. Autamme sinua pääsemään eroon turhista kiputiloista ja parantamaan yleistä terveyttään – jotta sinä voit keskittyä siihen, mitä eniten rakastat.