Toimistotyöntekijät yhtä aktiivisia kuin häkkiapinat?

Tämän artkkelin teksti on osaksi lainattu Helsingin Uutisten Arto Pesolasta tekemästä jutusta. Voit lukea jutun täältä. 

Kävin tapaamassa Arto Pesolaa Jyväskylässä muutama vuosi sitten tehdessäni Mistä 30 miljardia? -projektia (työpahoinvoinnin vuositasolla aiheuttama kustannus, nykyään kuulemma jo jopa yli 40 miljardia).

Kiinnostuin silloin Arton Luomuliikunnan vallankumous -kirjasta ja halusin kuulla hänen tutkimuksistaan meidän istumatyöntekijöiden hyvinvointiin liittyen.

Arto on liikuntafysiologi ja istumistutkija, joka puhuu erittäin paljon istumisen mukanaan tuomista haasteista ja siitä miten pienillä arjessa tehdyillä muutoksilla saadaan isoja tuloksia aikaan.

”Istumisen haittojen ehkäisyssä vapaa-ajalla on suuri merkitys. Jos istut töissä kahdeksan tuntia putkeen, etkä sen jälkeen liiku vapaa-ajallakaan, ennenaikaisen kuoleman riski nousee jopa 60 prosenttia. Jos kuitenkin aktiivista liikuntaa on puolikin tuntia päivässä, se laskee riskiä merkittävästi.”, mainitsee Pesola.

Ja tuo 8 tuntia ei ole nykypäivänä mikään poikkeus. Me istumme itsemme yksinkertaisesti sairaaksi.

Aamulla istahdamme aamiaispöytään. Siitä siirrymme autoon ja istumme ruuhkassa pitkään, kunnes pääsemme istumaan töihin tietokoneen tai lukuisten tapaamisten ääreen. Tämän jälkeen taas istuminen autossa tai jossakin muussa kulkuvälineessä ja siitä päästäänkin sitten istumaan sohvalle loppuillaksi.

Saatat ajatella, että tämä ei pidä paikkaansa omalla kohdallasi. Hyvä niin. Valitettavasti tuo kuvaus on kuitenkin arkipäivää aivan liian monelle meistä.

Istuessasi alas siirtyy kehosi lepotilaan. Asentoa ylläpitävät lihakset vapautuvat kehoa tukevasta työstä. Jalkojen lihakset rentoutuvat, sähköinen aktiivisuus loppuu ja verenkierto sekä aineenvaihdunta hidastuvat.

Samaan aikaan 85-kiloisen miehen energian kulutus tippuu 95 kilokaloriin tunnissa. Jos tässä istumisen lomassa nautit esimerkiksi yhden omenan, saa siitä kehosi jo enemmän energiaa kuin mitä se tämän tunnin aikana kuluttaa. Ja kuinka moni meistä nauttii välipalaksi omenan? Yksi pulla tuo mukanaan keskimäärin 2-3 kertaa enemmän energiaa ja saman tekee valitettavasti erittäin suositut energia-/proteiinipatukat.

Mitä sitten jokainen meistä voi tehdä istumisen haittoja vastaan?

Pesolan mukaan istumatyötä tekevän olisi hyvä nousta tuolista edes hetkeksi seisomaan tai kävelemään puolen tunnin välein, sillä se aktivoi istumisen passivoimia lihaksia. Pesolan mukaan istumatyöntekijät ovat passiivisena jopa 90 prosenttia työajasta, eli yhtä paljon kuin häkissä pidettävät apinat.

”Istuessa kehon energiankulutus on vähäisempää kuin purkkaa syödessä”, hän havainnollistaa.

Helsingin Uutisten artikkelissa Arto nostaa myös esille istumiseen liittyvän sosiaalisen paineen:

”Tutkimuksessamme henkilöiden oli tarkoitus pyrkiä istumisen vähentämiseen arjessa. Osa koehenkilöistä asetti tavoitteeksi muun muassa seistä työpaikan kahvihuoneessa kun muut istuivat. He kuitenkin saivat osakseen kyselyitä ja joutuivat selittämään seisomistaan. Lopulta tilanne meni siihen, että hekin istuivat alas.”

Tämä aivan sama ilmiö toistuu tilanteessa, jossa työpaikan kahvipöydässä yksi ei halua ottaa pullaa ollenkaan vaan kahvin kanssa juodaan vaikkapa lasillinen vettä. Tämä yksittäinen henkilö saa aika nopeasti kuulla, että sitä ollaan jollain dieetillä vai?

Aika monella meistä menee käsi tämän jälkeen pullalle ja työkavereiden kuittailuun vastataan tyyliin, että no en todellakaan ole!

Jos tämänlaiset tilanteet ovat sinulle tuttuja, niin tässä yksi hyvä vinkki:  Jos työkaverit tai ystävät alkavat kuittailemaan sinulle, että miksi et istu tai miksi ei pulla maistu, niin vastaa heille yhtä tylysti, että et halua istua tai että et yksinkertaisesti tykkää pullasta.

Jos vastaat, että yrität olla istumatta, koska se aiheuttaa ongelmia kropalle tai jos sanot, että yrität välttää tyhjiä kaloreita ja vaaleaa vehnää, niin voit olla varma, että kavereiden kuittailu jatkuu entistä pahempana.

Aletaan siis vain fiilistelemään liiallista istumista negatiivisena asiana ja laitetaan keho liikkeelle myös työpäivien aikana.

Hyviä keinoja tähän löytyy useita. Yksi loistava on työpaikalla tarjottava hierontapalvelu. Se saa ihmiset päivän aikana liikkeelle, eikä 30-45min. hieronnasta ole kenellekään haittaa, päinvastoin. Toinen hyvä vaihtoehto on erilaisten aktiivisuushaasteiden virittäminen ja niihin liittyen osallistujien motivointi ja sitouttaminen osaavan valmentajan toimesta.

Ota alla olevan lomakkeen kautta yhteyttä ja jutellaan lisää. Löydämme varmasti teidän henkilöstölle parhaan mahdollisen tavan lisätä liikettä jokaiseen työpäivään.

HALUATKO TUKEA

TYÖNTEKIJÖIDEN AKTIIVISUUTTA?

Täytä oheinen lomake ja kerro viesti-kentässä millainen tarve teillä on.

Olemme sinuun yhteydessä ja katsotaan miten voisimme teitä parhaiten auttaa.

Lähde liikkeelle turvallisesti ja tehokkaasti

Varaa aika maksuttomaan etäkonsultaatioon. Käydään yhdessä läpi tämän hetkinen tilanteesi, taustasi sekä tavoitteesi. Konsultaation päätteeksi saat suosituksen siitä miten sinun kannattaa lähteä liikkeelle.

Jos taas tiedät itsellesi parhaan palvelun, siirry suoraan ajanvaraukseen:


Ajankohtaista

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka hyvin todella tunnet oman kehosi ja sen tarpeet?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka hyvin todella tunnet oman kehosi ja sen tarpeet?


Kehomme lähettää jatkuvasti signaaleja, jotka kertovat hyvinvoinnistamme, mutta niiden tulkitseminen voi olla haastavaa. Elämme kiireisessä maailmassa, jossa stressi ja väsymys ovat arkipäivää, mutta harvoin pysähdymme todella ymmärtämään niiden syitä tai seurauksia.

Vinkit: Näin parannat kuntoasi ja hyvinvointiasi ikääntymisestä huolimatta

Kun heräät aamulla, oletko paremmassa kunnossa kuin edellisenä aamuna vai onko sekä kehosi että mielesi pienen napautuksen heikommassa tilassa kuin päivää aiemmin?


Tämä kysymys on tärkeä, sillä se heijastaa päivittäisten valintojemme vaikutusta hyvinvointiimme ja terveyteemme. Ikääntyminen tuo mukanaan luonnollisesti haasteita, mutta se ei tarkoita, että emme voisi kehittää itseämme joka päivä.

Heinäkuussa hierontaan lomahinnoin!

Kesä on täydellistä aikaa huolehtia hyvinvoinnista ja aktiviteetista, ja nyt onkin erinomainen mahdollisuus hyödyntää hierontapalveluitamme loma-aikaan sopivaan hintaan.


Koko heinäkuun ajan tarjoamme hierontaa huomattavasti normaalia edullisemmin, jotta voit pitää itsesi aktiivisena ja rentoutuneena läpi kesän.

Avainsanat

Istuminen, Passiivisuus, Työn tauotus, Passiivisuuden vaikutukset terveyteen, Istuminen ja terveys, Tauot työpaikalla. Passiivisuuden hallinta työpaikalla, Taukojen merkitys, Istumista vähentävät harjoitukset, Passiivisuuden haitat, Työpaikan tauot ja työtehokkuus, Passiivisuuden vaikutus aivojen toimintaan, Työn tauotus ja stressin hallinta, Passiivisuuden torjunta työpaikalla, Työpaikan tauot ja henkilöstön hyvinvointi, Psyykkinen valmennus

PYYDÄ TARJOUS TYÖYHTEISÖLLE TAI SEURALLE.

Haluatko tarjota seurasi jäsenistölle, joukkueelle, työyhteisölle tai muulle ryhmälle mahdollisuuden hyödyntää HE FYSION palveluita normaalia EDULLISEMMIN?

TÄYTÄ OHEINEN LOMAKE JA LÄHETÄ MEILLE TARJOUSPYYNTÖ.

Tässä tarjolla ehkä helpoin ja nopein tapa aloittaa matka kohti terveempää ja toimintakykyisempää kehoa.
HE FYSIO on vuodesta 2010 toiminut, luotettava kuntoutus-, hieronta- ja fysiikkavalmennuspalveluiden tarjoaja. Autamme sinua pääsemään eroon turhista kiputiloista ja parantamaan yleistä terveyttään – jotta sinä voit keskittyä siihen, mitä eniten rakastat.